Actualitat
Localització
Imatges
Història
Festes
Activitats
Contactar
Fòrum
Enllaços
Junta Veïnal
Grup Cultural
Qui som?
Participa
Llibre de visites
HISTÒRIA
General Les Forques La Contradansa Tradició
Antic i nou poble .
Documentació cedida per Anna Torra Parcerisa.

Antic poble

L'antic poble, el nom del qual ens és desconegut, hauria estat situat al lloc conegut pels Pedregals, i es trobava en un lloc estratègic. Més d'un cop els enemics d'aquesta terra van intentar conquerir el lloc, però la valentia i la noblesa d'aquells homes els van fer recular moltes vegades sense poder aconseguir el que es proposaven i van deixar innombrables baixes en l'intent.
Malgrat tot, no sempre la victòria els fou favorable perquè l'exèrcit sarraí va organitzar un atac amb totes les de la llei. Van atacar amb tanta força i amb tants guerrers, que segons diu la tradició van arrassar tot el que van trobar davant i foren passats a tall d'espasa tots els antics pobladors d'aquets lloc que defensaven la posició. Per sort, i en precaució havien estat posats a resguard les dones i els fills que no servien encara per defensar la posició, que van romandre amagats en una cova, des d'aquell moment dita de "Sant Salvador", en clara referència a haver salvat llurs vides.


Foto d´Alentorn any 1914

Nou poble

Diu la llegenda, que nomès tres homes van poder-se salvar de l'extermini mencionat , quant van arribar les dones els van trobar malferits, i gràcies a les atencions que els van prodigar les vídues van poder salvar la vida.
Una vegada reposats i, trobant-se encara tots a la cova de Sant Salvador, van planificar fundar un nou poble. Però , on? doncs "Al-rededor" (Al-entorn?), proper al que havien habitat.

Anys més tard s'hi aixecava una fortificació, la qual ha perviscut fins no fa gaire temps, encara que sembla que al segle XVIII ja no era habitada. D'aquelles pedres que van esdevenir nobles, en van sortir molt destacats i il.lustres personatges.

Foto d´Alentorn any 1914

El Tossal de les Vídues .
Documentació cedida per Anna Torra Parcerisa.

L'exèrcit sarraí va organitzar un atac a l'antic poble d'Alentorn. Segons diu la tradició van arrasar tot el que van trobar davant i foren passats a tall d'espasa tots els antics pobladors d'aquest lloc que defensaven la posició. Per sort, i en precaució, havien estat posats a resguard les dones i els fills que no servien encara per defensar la posició, que van romandre amagats en una cova.
Passada la batalla i retirats els sarraïns, aquelles pobres dones, totes vídues, barrejant els seus plors i el seu dolor amb el dels seus fills, van anar fins al que encara quedava de l'antic poble.
D'entre les runes van treure els cadàvers, dels seus marits i els van enterrar en un tossal proper. A partir d'aquell moment les visites a l'esmentat tossal van ser freqüents ja que anaven a desfogar-se i plorar els recordats estimats marits, i des de llavors se'n diu el Tossal de les Vídues.

Ermita de Sant Salvador.

L´Ermita de Sant Salvador es troba en un paratge molt curiós proper al poble d´Alentorn. Es va construir per rememorar el lloc on es van refugiar els habitans del poble d´Alentorn quant van ésser atacats per l'exèrcit sarraí.
Cada dilluns de Pasqua, els alentornins i alentornines pujen a Sant Salvador, on es celebra una missa i es fa el tradicional esmorçar on no hi pot faltar la "Mona".

 
Arxiu fotogràfic.

Portalada de Forques.
A la porta de l´Escola.
 

www.alentorn.cat